Aircokeuringen

Ongeveer 40 % van het totale energieverbruik in de Europese Unie komt voort uit de gebouwensector, die nog steeds uitbreidt.
De Europese richtlijn voor energieprestaties van gebouwen verplicht daarom om regelmatige keuringen van CV-ketels en airconditioningssystemen in gebouwen uit te voeren.
De bedoeling van deze keuring is om het rendement van de installatie te verhogen en het energieverbruik te verminderen, zodat er minder broeikasgassen uitgestoten worden.

Welke installaties vallen onder de keuringsverplichting ?

Airconditioningsinstallaties voor comfortkoeling met een nominaal vermogen meer dan 12 kW moeten regelmatig energetisch gekeurd worden door een erkend airco-energiedeskundige.
Enkel airconditioningsystemen voor comfortkoeling vallen onder de keuringsverplichting.
Dus enkel koeling van lokalen of bureaus voor het comfort van de mensen die er wonen of werken.
Als de koeling alleen dient voor bedrijfsprocessen of voor het bewaren van producten of materialen, dan valt deze koeling niet onder de keuringsverplichting.

Wanneer een airconditioningsysteem voor zowel comfort- als proceskoeling gebruikt wordt, dan valt het systeem wel onder de keuringsverplichting.
Het is vanzelfsprekend wel toegelaten, en bovendien nuttig, om ook een beoordeling van de energie-efficiëntie van de proceskoekinstallatie uit te voeren.

Keuringsprocedure

Nieuwe airco's met een nominaal vermogen van meer dan 12 kW moeten binnen de 12 maanden na de eerste inbedrijfstelling een eerste keer gekeurd worden.
Bestaande airco's moeten sinds 1 april 2017 regelmatig gekeurd worden. De frequentie van de keuring hangt af van het nominaal koelvermogen:

12 - 50 kW: om de 5 jaar

50 - 250 kW: om de 3 jaar

>= 250 kW : om de 2 jaar

Voor de bepaling van het nominaal koelvermogen worden de vermogens van alle afzonderlijke buitenunits en koelgroepen samengeteld.
Een omkeerbare warmtepomp (koelen en verwarmen) valt eveneens onder de keuringsverplichting.

Meer informatie over aircokeuringen kun je terugvinden op: www.koeljegoed.be

Wil je graag meer informatie over onze aircokeuringen of wens je graag een vrijblijvend offerte ?
Contacteer ons gerust en we nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

                                              

 

Contacteer ons